Ιδρυτικό κείμενο της Αναρχικής Συλλογικότητας “Ανάδραση”

Επισυνάπτουμε το ιδρυτικό κείμενο με τις θέσεις τις συλλογικότητάς μας:

  • Ποιοί/ες είμαστε
  • Λίγα λόγια για την συγκυρία
  • Κεντρικοί άξονες της ανάλυσης μας (κράτος, κεφάλαιο, πατριαρχία, διάχυτες εξουσίες)
  • Η αντεπανάσταση σήμερα
  • Οι αξιακές μας θέσεις
  • Επιδιώξεις και στοχεύσεις της συλλογικότητάς

ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΝΑΔΡΑΣΗ

Δημοσιεύθηκε στη Αναλύσεις/Ανακοινώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ιδρυτικό κείμενο της Αναρχικής Συλλογικότητας “Ανάδραση”

Συγκέντρωση αλληλεγγύης του αναρχικού απεργού πείνας και δίψας Θ. Χατζηαγγέλου στα Άνω Πατήσια Πέμπτη 5/1 στις 20:00

Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του αναρχικού απεργού πείνας και δίψας από 19/12, Θάνου Χατζηαγγέλου

Τον Οκτώβρη του 2022, ψηφίζεται ο νέος σωφρονιστικός κώδικας, ο οποίος περιορίζει ακόμη περισσότερο τα ήδη περιορισμένα δικαιώματα των κρατουμένων. Κόντρα στην υποβάθμιση των ήδη άθλιων συνθηκών διαβίωσης οι κρατούμενοι πραγματοποιούν εδώ και δύο μήνες έναν δύσκολο αγώνα. Έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις όπως αρνήσεις καταμέτρησης, μεσημεριανού κλειδώματος και μεροκάματων ενώ κρατούν τα προαύλια και τα κελιά ανοιχτά. Στα αιτήματα τους (επιστροφή των φυλακών στη δικαιοδοσία του υπουργείου δικαιοσύνης, κατάργηση των Σωφρονιστικών Καταστημάτων Αυξημένης Ασφαλείας, κατάργηση των αλλαγών που αφορούν τις άδειες κ.α.), το κράτος απαντά με τρομοκρατικές τακτικές όπως η στοχοποίηση των πιο ενεργών στις κινητοποιήσεις κρατουμένων και η εκδικητική μεταχείριση λόγω των κινητοποιήσεων αυτών.

Μια περίπτωση εκδικητικής μεταχείρισης είναι και εκείνη των αναρχικών, Θάνου Χατζηαγγέλου, και Κώστα Δημαλέξη, οι οποίοι απήχθησαν από τα κελιά τους στις φυλακές Κορυδαλλού και μεταφέρθηκαν στις φυλακές Νιγρίτας και στις φυλακές Τρικάλων αντίστοιχα. Στόχος των μεταγωγών αυτών είναι η τρομοκράτηση των κρατουμένων που μετέχουν ενεργά στις διαμαρτυρίες εντός των φυλακών και η απομάκρυνση τους από το πεδίο του αγώνα ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα. Με τις ενέργειες αυτές το κράτος επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το καθεστώς εξαίρεσης που εφαρμόζει στους πολιτικούς εχθρούς του. Ένα καθεστώς που αναβαθμίζεται με προφυλακίσεις, καταδίκες ανεξαρτήτως ύπαρξης ή μη στοιχείων και με ανανεώσεις του ποινικού οπλοστασίου απέναντι σε όσους/ες αντιστέκονται στην βαρβαρότητα κράτους και κεφαλαίου.

Απέναντι σε αυτή τη εκδικητική αντιμετώπιση και την όξυνση των κατασταλτικών μεθόδων του κράτους ο αναρχικός Θάνος Χατζηαγγέλου προχώρησε σε απεργία πείνας και δίψας με μοναδικό αίτημα τη γνωστοποίηση των πραγματικών λόγων μεταγωγής του και την άμεση επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Ως άμεση απάντηση στην εκδικητική μεταγωγή του, οι κρατούμενοι της Δ’ πτέρυγας, προχώρησαν σε παράταση μιας ακόμη ώρας από το κλείδωμα των κελιών. Σε αλληλεγγύη έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας οι Γ. Μιχαηλίδης από 22/12, ο Λ. Βουγιουκλάκης και Φ. Δασκαλάς από 24/12 έως 02/01, ο Φ. Τζιώτζης από 25 έως 27/12 και ο Κ. Δημαλέξης από 27/12, με σκοπό να σπάσει η επιβεβλημένη αποσιώπηση του αγώνα των κρατουμένων ευρύτερα αλλά και του αναρχικού Θάνου Χατζηαγγέλου συγκεκριμένα που με οδόφραγμα το ίδιο του το σώμα δίνει έναν αγώνα αξιοπρέπειας και αντίστασης.

Σήμερα, διανύει την 17η μέρα απεργίας πείνας και δίψας στο νοσοκομείο Σερρών και απειλείται με αναγκαστική σίτιση, πράξη που αποτελεί βασανισμό, ενώ οι συνθήκες νοσηλείας του περιτριγυρισμένος από μπάτσους που τον “επιβλέπουν” καθιστά τη συνθήκη αυτή ακόμα πιο αφόρητη.

Η απεργία πείνας και δίψας είναι για τους κρατούμενους το έσχατο μέσο αγώνα με ανάχωμα το ίδιο τους το σώμα για να ακουστούν απέναντι στην αδικία και τη βαρβαρότητα. Ένας αγώνας ενάντια στην αορατοποίηση, το καθεστώς εξαίρεσης, τη συγκάλυψη και την απομόνωση. Η θανατοπολιτική που εφαρμόζει το κράτος, την οποία οι κρατούμενοι ως περιθωριοποιημένο κομμάτι της κοινωνίας βιώνουν πιο έντονα απ΄ όλους, πρέπει να μας βρει όλους και όλες στους δρόμους. Ο αγώνας για την απελευθέρωση μας από τα δεσμά κράτους και κεφαλαίου δίνεται ταυτόχρονα μέσα και έξω από τα τείχη με όπλα μας την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα και την ανυποχώρητη σύγκρουση με τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς.

Ενάντια στην εκδικητική μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων

Άμεση μεταγωγή Θάνου Χατζηαγγέλου στον Κορυδαλλό.

Ούτε σκέψη για υποχρεωτική σίτιση που αποτελεί βασανιστήριο

Άμεση μεταγωγή του K. Δημαλέξη στον Κορυδαλλό

Νίκη στον αγώνα των κρατουμένων ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα.

Αλληλεγγύη στον αναρχικό απεργό πείνας Αlfredo Cospito και στους 11 Τούρκους αγωνιστές, απεργούς πείνας

Ανυποχώρητη σύγκρουση με τον εξουσιαστικό πολιτισμό

μέχρι το γκρέμισμα και της τελευταίας φυλακής¨

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο σταθμό Άνω Πατήσια, Πέμπτη 5/1 στις 20:00

αναρχική συλλογικότητα, Ανάδραση

05/01/23

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική, Δράσεις, Κείμενα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συγκέντρωση αλληλεγγύης του αναρχικού απεργού πείνας και δίψας Θ. Χατζηαγγέλου στα Άνω Πατήσια Πέμπτη 5/1 στις 20:00

Ανάρτηση πανό και τρικάκια σε Γαλάτσι, Πατήσια για την 6η Δεκέμβρη

Την Κυριακή 4/12 πεταξαμε τρικακια και τοποθετήσαμε πανό για την 6η Δεκέμβρη, ημέρα της κρατικής δολοφονίας στα Εξάρχεια από μπατσο του αναρχικού μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, στο Γαλάτσι και τα Πατήσια.

Από την αυθόρμητη εξέγερση στον συνεχή αγώνα για την κοινωνική επανάσταση.

14 χρόνια μετά αυτές οι μέρες ήταν είναι και θα είναι του Αλέξη.

Όλοι/ες στους δρόμους.

Προπύλαια στις 18:00

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική, Δράσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανάρτηση πανό και τρικάκια σε Γαλάτσι, Πατήσια για την 6η Δεκέμβρη

Συγκέντρωση – μικροφωνική αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Γ. Μιχαηλίδη, σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια, Κυριακή 17/7, 19:00

Άμεση αποφυλάκιση του αναρχικού απεργού πείνας από 23/05, Γιάννη Μιχαηλίδη

Ο αναρχικός Γ. Μιχαηλίδης βρίσκεται έγκλειστος στις ελληνικές φυλακές από το 2013 και πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις της υφ’ όρον αποφυλάκισής του από τις 29/12/21. Η αίτηση του, ωστόσο, απορρίφθηκε από το δικαστικό συμβούλιο Άμφισσας, Το σκεπτικό της απόφασης είναι το γνωστό πλέον του «κινδύνου τέλεσης νέων αδικημάτων»., καθιστώντας τον Γ. Μιχαηλίδη επ΄ αόριστον προληπτικά αιχμάλωτο στις ελληνικές φυλακές. Βάζοντας το ίδιο του το σώμα ως ανάχωμα στο βάθεμα του καθεστώτος εξαίρεσης σε βάρος των πολιτικών κρατουμένων και των μεθοδεύσεων της δικαστικής εξουσίας ξεκίνησε απεργία πείνας στις 23/05 με αίτημα την αποφυλάκιση του, αίτημα που απορρίφθηκε ήδη δύο φορές δικάζοντας τον για όσα οι δικαστές πιστεύουν ότι θα τελέσει, κρατώντας προληπτικά ως “επικίνδυνο τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων”. Στη δεύτερη δική, που ο απεργός βρισκόταν στη 40η ημέρα απεργίας πείνας οι δικαστές δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα, δεν του έκαναν ούτε μία ερώτηση και επανέλαβαν την προειλημμένη απόφαση τους, να τον εξοντώσουν ψυχικά και σωματικά. Την ίδια περίοδο, μάλιστα, που ο Γ. Μιχαηλίδης διεκδικεί την αποφυλάκιση του, στο εφετείο Λαμίας αφέθηκε ξανά ελεύθερος ο αμετανόητος Κορκονέας, ο μπάτσος δολοφόνος του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ακολούθησε η αποφυλάκιση του μεσίτη δολοφόνου του Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh, του βιαστή Πέτρου Φιλιππίδη, και του παιδοβιαστή Δ. Λιγνάδη., αποτυπώνοντας ολοφάνερα την υποκρισία της αστικής δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία. Το κράτος εκδικείται τον Γ. Μιχαηλίδη. Τον εκδικείται για την αγωνιστική του στάση εντός και εκτός των τειχών, για τη θέση του στον ταξικό/κοινωνικό πόλεμο που μαίνεται καθημερινά. Τον εκδικείται, γιατί παραμένει αμετανόητος εχθρός τους και δε συμβιβάστηκε ποτέ με έναν κόσμο εξουσίας και εκμετάλλευσης. Η απαράμιλλή αγωνιστική του στάση και ο δίκαιος αγώνας που δίνει με οδόφραγμα το ίδιο του το σώμα δεν θα μπορούσαν παρά να μας τοποθετήσουν αδιαπραγμάτευτα στο πλευρό του. Γιατί, ο αγώνας του Γιάννη δεν αφορά μόνο τον ίδιο αλλά όλους και όλες εμάς. Γιατί γνωρίζουμε καλά πως το κράτος εφαρμόζει τις πιο βίαιες μεθόδους του στα σώματα των αγωνιστών, για να κάμψει κάθε αντίσταση και να επιβάλλει ανενόχλητο σε ολόκληρη την κοινωνία την πειθάρχηση και τη σιωπή. Η υπόθεση της απελευθέρωσής του Γιάννη είναι αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού μας αγώνα ενάντια σε όσα καταδυναστεύουν τη ζωή μας, ενάντια στη μισθωτή σκλαβιά και τις εργατικές δολοφονίες, ενάντια στο κράτος, τις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του, ενάντια στην πατριαρχία, ενάντια στην εκμετάλλευση και την εμπορευματοποίηση της φύσης, ενάντια στις εθνικές ιδέες που γεννούν πόλεμο και δυστυχία, για να πλουτίζει το μεγάλο κεφάλαιο. Ο αγώνας για την απελευθέρωση μας από τα δεσμά κράτους και κεφαλαίου δίνεται ταυτόχρονα μέσα και έξω από τα τείχη με όπλα μας την αλληλεγγύη, τη συντροφικότητα και την ανυποχώρητη σύγκρουση με τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς.

«[…] Βαθιά μου επιθυμία, είναι η απεργία πείνας αυτή, να γίνει ένα ακόμη έναυσμα για την αναζωπύρωση του συνολικού αγώνα απέναντι στο κεφάλαιο και τα κράτη. Το κεφαλαιοκρατικό σύστημα που συγκεντρώνει το μισό πλούτο της γης σε μια ελίτ του 1% ενώ φτωχοποιεί ραγδαία τους υπόλοιπους, υποδουλώνοντας ζωντανές ψυχές, όχι μόνο του είδους μας, στη βασανιστική συνθήκη της βιομηχανικής παραγωγής. Τις εταιρείες του, που ανταγωνίζονται στη λεηλασία των φυσικών πόρων, εξαντλώντας τον φυσικό κόσμο ενώ οδηγούν τον πλανήτη στην οριακή κατάσταση της κλιματικής αλλαγής ενώ προκαλούν την εν εξελίξει μεγαλύτερη εξαφάνιση ειδών εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Την κρατική δόμηση της κοινωνίας που πλασάρεται ως αναγκαία από τους αριστερούς και δεξιούς διαχειριστές της, με τη συγκεντρωτική κοινωνική δομή, να επιβάλλει τη γενικευμένη υποδούλωση και να διασφαλίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Τα κράτη, δυτικά και ανατολικά που το μονοπώλιο της νόμιμης βίας τους ξεπαστρεύει ολόκληρους πληθυσμούς, είτε με υπερσύγχρονα όπλα μαζικής καταστροφής, είτε εργαλειοποιώντας την λιμοκτονία καταστρέφοντας υποδομές, όπως σε μια σειρά πρόσφατων συρράξεων σε Παλαιστίνη, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία, Υεμένη, Ουκρανία. Τις διακρατικές συμμαχίες που μετέτρεψαν τη γη σε πυριτιδαποθήκη πυρηνικών κεφαλών απειλώντας να την τινάξουν κυριολεκτικά στον αέρα, αποδεικνύοντας ότι τα κράτη είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες.

Με τη γενικευμένη επίθεση που έχουν εξαπολύσει τα κράτη και το κεφάλαιο σε ολόκληρη την έμβια ζωή, συμπεριλαμβανομένου του είδους μας, είναι αναγκαίο και επίκαιρο όσο ποτέ να οργανώσουμε και να προτάξουμε τις αντιστάσεις μας, απορρίπτοντας οποιαδήποτε μορφή ιεραρχικής οργάνωσης που καθιστά τον αγώνα, ευάλωτο στην χειραγώγηση με αποτέλεσμα είτε την αναπαραγωγή του συστήματος είτε την αφομοίωση του στο σύστημα.

Γι’ αυτό σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, τη μάχη που διεξάγω για την ελευθερία μου την αντιλαμβάνομαι και ως μια απελπισμένη προσπάθεια συμμετοχής στον ευρύτερο αγώνα από τον οποίο ο μακροχρόνιος εγκλεισμός μου με έχει αποκόψει. Γι’ αυτό και δεν θεωρώ ότι πρέπει να διεκδικήσω την αποκλειστικότητα των κινηματικών αναφορών, αλλά να προτάξω την επανασύνδεση του αγώνα για την απελευθέρωση των φυλακισμένων αναρχικών με τις ιδέες που τους οδήγησαν στη σύγκρουση με το σύστημα και προκάλεσαν τη φυλάκιση τους. Γιατί δεν ζητάω το ενδιαφέρον κανενός ως θύμα της κρατικής καταστολής, αλλά ως ενεργό κοινωνικά και πολιτικά υποκείμενο που θεωρώ τη συνθήκη της αιχμαλωσίας μου ως κομμάτι της επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου σε όσους συνειδητά τάσσονται εναντίον τους. Αντίθετα καλώ σε μια σχέση επαναστατικής αλληλεγγύης στη βάση των κοινών προταγμάτων και ενός κοινού αγώνα με πολλαπλές αιχμές, που συντονίζει την οργή που αισθάνονται διαφορετικοί άνθρωποι βιώνοντας διαφορετικές συνθήκες με τις ίδιες όμως αιτίες.

Και τέλος, γνωρίζοντας ότι είναι πιθανό ενδεχόμενο αυτή η απεργία να είναι το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής μου, επιθυμώ να του δώσω ακριβώς αυτή τη διάσταση η οποία με εκφράζει συνολικά:

Ο αγώνας για την ελευθερία ενός, αγώνας για την ελευθερία όλων…

…μέχρι την καταστροφή του τελευταίου κλουβιού

Γιάννης Μιχαηλίδης,

προληπτικά αιχμάλωτος στις φυλακές Μαλανδρίνου

23/5/2022»

 

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ/ΙΣ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΥΣ/ΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ-ΙΣΣΕΣ

 

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

αναρχική συλλογικότητα, Ανάδραση

Ιούλης, 2022

 

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική, Δράσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συγκέντρωση – μικροφωνική αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Γ. Μιχαηλίδη, σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια, Κυριακή 17/7, 19:00

Προβολή ταινίας “το λιμάνι της Χάβρης” την Κυριακή 26/6 στις 20:30

Την Κυριακή 26/6, στις 20:30 θα πραγμαατοποιήσουμε προβολή της ταινίας
“το λιμάνι της Χάβρης” και έπειτα θα ακολουθήσει μπαρ οικονομικής
ενίσχυσης της συνέλευσης του πάρκου Δρακοπούλου.

“LE HAVRE”

A film by Aki Kaurismäki

Οι ιστορίες δυο ανθρώπων, από τη μία ενός φτωχού περιθωριακού
ηλικιωμένου που ζει στη Χάβρη της Γαλλίας με τη σύζυγό του, η οποία
κάποια στιγμή αρρωσταίνει βαριά, με ελάχιστες ελπίδες επιβίωσης και από
την άλλη ενός μικρού παράνομου μετανάστη από την Αφρική αλληλοσυνδέονται
άρρηκτα, σ’ενα αισιόδοξο φόντο που η αλληλεγγύη αναμετράται με τις πιο
σκληρές κρατικές προσταγές απελάσεων και επαναπροωθήσεων.

Την ώρα που η μαζική δολοφονία μεταναστ(ρι)ών είναι η επίσημη πολιτική
της Ευρώπης με το ελληνικό κράτος να αναλαμβάνει κατά κόρον τη βίαιη
διαχείριση των μεταναστευτικών πληθυσμών με επαναπροωθήσεις, απελάσεις
και εγκλεισμό σε βίαια στρατόπεδα υποτιθέμενης φιλοξενίας, η αλληλεγγύη
με τους μετανάστες και τις μετανάστριες αποτελεί για όλους τους
καταπιεσμένους βασικό διακύβευμα.
ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΑΞΙΚΑ ΑΠΕΛΑΣΗ ΣΕ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ
ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Η προβολή πραγματοποιείται στο πάρκο Δρακοπούλου στα πλαίσια της
οικειοποίησης του δημόσιου χώρου και προστασίας του από τα
επιχειρηματικά σχέδια των εταιρειών και του Δήμου Αθηναίων.

Αναρχική Συλλογικότητα Ανάδραση

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική, Εκδηλώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προβολή ταινίας “το λιμάνι της Χάβρης” την Κυριακή 26/6 στις 20:30

Βιβλιοπαρουσίαση και συζήτηση την Κυριακή 5/6 στις 18:00 στο πάρκο Δρακοπούλου

Βιβλιοπαρουσίαση: “Πανελλαδική Συσπείρωση για τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση-Ανιχνεύοντας διαδρομές kινηματικής αντίστασης στην κυρίαρχη ψυχιατρική”

από τη πρωτοβουλία για ένα πολύμορφο κίνημα στη ψυχική υγεία.

Συζήτηση:

“Η συνθήκη του εγκλεισμού και η κυρίαρχη επιστήμη: από την καταστολή των ψυχικά νοσούντων στη πειθάρχηση όλης της κοινωνίας”

Κυριακή 5/6 στις 18 :00 στο πάρκο Δρακοπούλου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο μέρος στο πλαίσιο υπεράσπισης και οικειοποίησης του πάρκου Δρακοπούλου και ενάντια στα σχέδια ανάπλασης, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποιήσης

Αναρχική Συλλογικότητα Ανάδραση

Δημοσιεύθηκε στη Αρχική, Εκδηλώσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Βιβλιοπαρουσίαση και συζήτηση την Κυριακή 5/6 στις 18:00 στο πάρκο Δρακοπούλου